БИЛКИТЕ НА НИКОЛОВ (ЧАСТ I)  бабини зъби топят шипове и пукат гуми,  следят ги с GPS

БИЛКИТЕ НА НИКОЛОВ (ЧАСТ I) бабини зъби топят шипове и пукат гуми, следят ги с GPS

15 май 2020

БИЛКИТЕ НА НИКОЛОВ (ЧАСТ I)

 

БАБИНИ ЗЪБИ ТОПЯТ ШИПОВЕ И ПУКАТ ГУМИ, СЛЕДЯТ ГИ С GPS

         

     Tribulus terrestris е билка, позната у нас с имената трибулус, трабузан, кочи глави, чюнка и незабравимото „бабини зъби”. Турското име на растението, с което също е известно, е демирбозан.

     Билката с многото, и все шеговити, названия е сред най-изследваните растения през последните десетилетия. Лечебните й свойства продължават да удивяват учените. Световната фармацевтична промишленост прилага нейни екстракти най-вече като стимулант в половата сфера. Спортната медицина я предписва като природен анабол за натрупване на мускулна маса при активно трениращи. Кочи глави засега не попада в списъка за допинг контрол, но нищо чудно в бъдеще да се окаже под забрана, заради мощното си действие.

     Не по-малка е славата на трабузан и като афродизиак. Наричат Tribulus terrestris българската виагра. Стимулиращият хормоните ефект, едновременно с подобряването на кръвообращението в таза, дават задоволителен резултат и при двата пола. Пробвалите го твърдят, че се  увеличават либидото, потентността и интензивността на сексуалните усещания. По този въпрос е изписано достатъчно, да спрем до тук, с думите на един известен природен лечител: Това е най-малкото което тази билка може да направи за вас...

     Извън романтичната сфера, бабини зъби могат да се използват за успешното повлияване на много по-сериозни здравословни проблеми. Пръв народният лечител Борис Д. Николов открива способността на тотален воден извлек от растението да разгражда холестеролните плаки в организма. Билката е известна от хилядолетия само с действието си срещу хемороидална болест в начални стадии и като средство за увеличаване на плодовитостта. Нейното приложение при спондилоартрози, хиперхолестеремия и склонност към образуване на плаки в сърдечно-съдовата система е експериментирано в началото на 90-те години на минали век. Своите изследвания Николов публикува в книгата „Растението убиец на холестеролните плаки” (Издателство „Български писател” С2006). През следващите години заглавието претърпява още две издания с рекордни тиражи.

     „Цялата информация, изложена в настоящата книга, е плод на клинични проучвания във Военномедицинска академия и ИСУЛ, София. За да бъда сигурен, че няма никакви странични явления в организма от продуктите от използваните растения, преди експериментите ги приложих върху себе си. За повече от 20 г., през кабинета ми минаха над 9000 пациенти”, споделя авторът. „От една и съща билка той извлича три различни фракции – като агроном владее азбуката на химическите реакции и технологии”, казва за него Атанас Цонков в репортаж във в-к "Лечител" от далечната 1992 г. По това време, на най-високо ниво в армията е взето решение препаратите на Николов да бъдат внедрени във военно-полевата медицина. „След станалите разисквания ТИС реши: приема за внедряване в Медицинската служба на Българска народна армия на предложенията за изобретения, същите имат лечебен ефект.” Подпис:  ген.-м-р доц. д-р П. ЧАУШЕВ, ВМА, 1990 г. Но до изпълнение на тази заповед така и не се стига.

     Древните знахари са вярвали, че лечебните растения имат визуална прилика със заболяванията, на които въздействат. Варненската билкарка Данка Лазарова, например, вижда прилика на маточните тумори с корена на растението змийска хурка и съобщава в пресата за успехи срещу тази група заболявания. През септември се разходете из полетата на македонския край или Розовата долина и бързо ще попаднете на демирбозан. Обърнете внимание на плодовете на растението, обсипани със страховити шипове. Именно шиповете – остеофити - са едно от най-коварните страдания, които ни мъчат, особено в напреднала възраст. Пресечената звезда, символ на фамилната фирма, произвеждаща Боралин, е заимствана от формата на това трънче. Години, преди френски медици да установят, че шиповете, в повечето случаи, не са костни, а са холестеролни образувания, лечителят успешно ги премахваше с Боралин-4. Обяснението на Николов е, че на рентген шиповете изглеждат като костни израстъци – от това идва заблудата.

     Народният лечител препоръчва билката да се бере в края на септември. Най-добрата се намира из странджанския и македонски край, също и в Розовата долина. Фармакологично най-ценните вещества се съдържат в корена. Малко обаче са билкосъбирачите, които си правят труд да го изкопават.

     Не бива да се тревожим за евентуално изчезване на това растение, след толкова интерес към него. В процеса на бране, при откъсването на стеблата и вдигането им от земята, ще опадат най-зрелите и плодородни орехчета, от които, гарантирано, догодина на същото място пак ще изникне демирбозан. Опитни събирачи споделят, че старателно отбелязват и пазят GPS координати на находищата. Най-известните в България са край гребната база в Пловдив, полетата на Петричко и по Каварненските плажове. Тамошните велосипедисти се оплакват, че редовно пукат гуми от разпилени по пътя трънчета, летовниците пищят от скритите в пясъка. Нерядко забити в обувките пропътуват стотици километри, преди да изпаднат и да колонизират нови територии. Подобно на други трънливи растения, това е еволюционно развитият метод на размножаване на Tribulus terrestris – чрез прикрепяне в козината на преминаващо животно. В наши дни – и по подметки, и по автомобилни гуми. Нашественикът не е капризен за вода, но предпочита по-песъкливи почви.

 

     Днес част от препаратите „Боралин” по рецепти на Николов са в промишлено производство и се разпространяват по аптеки и онлайн - www.boralin.eu

 

В ЧАСТ II на публикацията очаквайте още интересна информация за Борис Николов и лечението с неговия „Боралин” на различни здравословни проблеми. 

Към ЧАСТ II https://boralin.eu/bg-news-details-37.html 

 

БОНУС: Ето как звучат имената на Tribulus terrestris на различни езици:

(fr) tribule terrestre, tribule, croix-de-Malte    (ca) tríbol, abriüll    (es) abrojos    (pt) videira da punctura, abrolhos    (ro) colții babei    (en) small caltrop, caltrop, Maltese cross, puncture vine, yellow vine, bullhead, goat's-head, cat's-head, Mexican sandbur, Texas sandbur, burnut, devil's eyelashes, devil's-thorn, devil's-weed, tackweed    (de) Erd-Burzeldorn, Erdsternchen    (nl) kleine waternoot, voetangel    (no) tiggernøtt, malteserkors    (sv) tiggarnöt    (lt) gulsčioji ragužė    (pl) buzdyganek naziemny    (cs) kotvičník zemní    (sk) kotvičník zemný    (hr) zemaljski babin zub, babin zub    (sr) бабин зуб [babni zub]    (mk) бабин заб [babni zab]    (bg) бабини зъби [babini zâbi]    (uk) якірці сланкі [jakirci slanki], якірці колючі [jakirci koljuči]    (ru) якорцы стелющиеся [jákorcy stéljuščiesja], якорцы наземные [jákorcy nazémnye]    (fa) خارخَسَک [khârkhasak], خارخسک [khârkhasak]    (pnb) پکھڑا    (pa) ਗੋਖਰੂ [gōkhrū]    (gu) ગોખરુ [gokhru]    (hi) गोखरू [gokhrū]    (mr) सराटा [sarāṭā], काटे गोखरू [kāṭē gokhrū]    (fi) okarennokki    (hu) királydinnye    (sw) mbigili    (ta) நெருஞ்சி [neruñci]    (ml) ചെറിയ ഞെരിഞ്ഞിൽ [ceṟiya ñeriññil], ഞെരിഞ്ഞില് [ñeriññil]    (zh) 蒺藜 [jí lí]    (ja) ハマビシ(浜菱) [hamabishi]    (th) โคกกระสุน [khookkrasun], หนามกระสุน [hnaamkrasun]    (vi) bạch tật lê, tật lê, quỷ kiến sầu nhỏ, gai ma vương

 

     Посетете секция БЛОГ-НОВИНИ на www.boralin.eu за още любопитни статии от света на билките!


В България се срещат 22 вида, но само един от тях е лечебен - Hypericum perforatum

прочети още

Каква е връзката на лечителите Петър Димков и Борис Николов с тези растения?

прочети още

Откъс от книгата на Николай МОСКОВ „Най-добрите български лечители” (със съкращения) публикувано в www.boralin.eu

прочети още

Дори без да го искаме, ежедневно сме подложени на билкова терапия

прочети още

Съвети на билкаря Борис Николов по време на епидемии

прочети още

Да видим какво ще намерим в градината и в супермаркета, за да потвърдим старата поговорка, че храната е най-доброто лекарство.

прочети още

То е основна съставка на опасна напитка, покорила Европа.

прочети още

Яжте лозови сърми за здраво сърце, за добро зрение плакнете очите с мъзга от зарязаната асма

прочети още

Телешки рог срещу паразити и пепел от заешка кожа за сърцето. Как са се лекували българите преди Освобождението?

прочети още

Една от най-полезните подправки липсва на трапезата ни

прочети още

Заради кое растение Александър Велики завладява остров Сокотра?

прочети още

Повод за национална гордост е, че нашата страна е най-големият производител на…

прочети още

45 навършва тази година серията билкови хранителни добавки „Боралин”.

прочети още

Куркумата е не само кулинарно, но и лечебно растение. Подобрява работата на жлъчката и черния дроб.

прочети още

Народният лечител Борис Николов препоръчваше изобилие от ябълки в диетата

прочети още

Освен в България, Tribulus Terrestris присъства в народната медицина на различни световни култури. Особено популярна е в Индия, където се използва в лечебните практики на алтернативната медицина Аюрведа, а освен това е утвърдена и като мощен афродизиак.

прочети още

Честито на печелившите и очакваме да се свържете с нас на лично съобщение, за да разберете как можете да получите подаръците си.

прочети още

Поддържането на силен имунитет е важно не само през зимния сезон, когато върлуват грипове и настинки, но и през цялата година.

прочети още

Коледа наближава! Включи се в празничната ни игра от 7 до 26 декември 2020 и може да спечелиш СТРАХОТЕН ПОДАРЪК от серията билкови хранителни добавки Боралин - коледен пакет „Максимален ефект“ по избор! Последвай Фейсбук страницата ни, за да научиш повече.

прочети още

Единственото запазено интервю на фитотерапевта Б. Николов

прочети още

Откритията на Б. Николов са сензационни и през април 2007 в-к 24 часа излиза с материал на първа страница

прочети още

Кратки рецензии от корицата на третото издание "Растението убиец на холестеролните плаки"

прочети още

Излезе от печат най-новото трето допълнено издание на книгата "Растението убиец на холестеролните плаки" от Борис Николов

прочети още

Откъс от третото издание на книгата "Растението убиец на холестеролните плаки". Част "Анкета" представя интервюта и мнения от социалните мрежи на хора, съобщили за благоприятното влияние на препаратите "Боралин"

прочети още

Факсимилета на оригиналните протоколи от клинични изпитания на препаратите “Боралин”. Възможно е влошено качество на копирането, поради възрастта на някои от документите. За да разгледате, запишете фотокопието в твърдия диск на вашия компютър, след което отворете с предпочитаната програма за преглед на снимки и използвайте функция увеличаване (zoom).

прочети още