Няколко интересни факта, които не знаехте за билката Бабини Зъби (Tribulus Terrestris)

Няколко интересни факта, които не знаехте за билката Бабини Зъби (Tribulus Terrestris)

8 януари 2021

Tribulus terrestris, билка известна у нас като „бабини зъби“, е топлолюбиво едногодишно растение от семейство Caltrop (Zygophyllaceae). Обичайно расте в местности със сух климат, където малко други растения могат да оцелеят. У нас вирее на каменисти места в Южна България и в региона на българското Черноморие. 

Разпространена е също в световен мащаб, предимно в умерено топлите и тропически райони на Южна Европа, Африка, Южна Азия и Нова Зеландия. По невнимание е пренесена в Северна Америка и Австралия.

В някой части на света като Съединените Американски Щати и Канада се счита за инвазивен вид. Хората, които не са добре запознати с лечебните му свойства често го възприемат като вреден плевел поради наличието на остри бодли по повърхността на плода, които лесно пробиват различни материи, включително обувки, велосипедни гуми и животинска кожа.  

Освен в България, Tribulus Terrestris присъства в народната медицина на различни световни култури. Особено популярна е в Индия, където се използва в лечебните практики на алтернативната медицина Аюрведа, а освен това е утвърдена и като мощен афродизиак.

Откриваме приложението на Tribulus Terrestris и в кухнята на някой източно-азиатски народи, където листата и издънките на билката се ядат, а стъблата се използват като съставка в напитки от ферментирало мляко (подобно на мътеница).

Ползите от Бабините зъби са доказани, но приемът на хранителни добавки с екстракт от тази билка е от решаващо значение за неговата ефективност. Продуктите от серията „Боралин“ са създадени по оригинални рецепти на големия български лечител фитотерапевт Борис Николов и благоприятстват различни здравословни състояния. За да научите повече за тяхното приложение и прием, не се колебайте да се свържете с нас на тел. +35928716070 на office@boralin.eu. BORALIN.EU


45 навършва тази година серията билкови хранителни добавки „Боралин”. Близо половин век в България съществува алтернативно лечение на сериозни здравословни проблеми, за които дори съвременната медицина не е намерила решение, различно от скалпел. Хиляди хора получиха надежда за по-добър и дълъг живот.

прочети още

Поддържането на силен имунитет е важно не само през зимния сезон, когато върлуват грипове и настинки, но и през цялата година.

прочети още

Коледа наближава! Включи се в празничната ни игра от 7 до 26 декември 2020 и може да спечелиш СТРАХОТЕН ПОДАРЪК от серията билкови хранителни добавки Боралин - коледен пакет „Максимален ефект“ по избор! Последвай Фейсбук страницата ни, за да научиш повече.

прочети още

Откъс от книгата на Николай МОСКОВ „Най-добрите български лечители” (със съкращения) публикувано в www.boralin.eu

прочети още

Единственото запазено интервю на фитотерапевта Б. Николов

прочети още

Tribulus terrestris е билка, позната у нас с имената трибулус, трабузан, кочи глави, чюнка и незабравимото „бабини зъби”. Турското име на растението, с което също е известно, е демирбозан. Билката с многото, и все шеговити, названия е сред най-изследваните растения през последните десетилетия.

прочети още

При какви случаи е полезен Боралин? Откъс от третото издание на книгата на Б. Николов "Растението убиец на холестеролните плаки".

прочети още

Кратки рецензии от корицата на третото издание "Растението убиец на холестеролните плаки"

прочети още

Излезе от печат най-новото трето допълнено издание на книгата "Растението убиец на холестеролните плаки" от Борис Николов

прочети още

Откъс от третото издание на книгата "Растението убиец на холестеролните плаки". Част "Анкета" представя интервюта и мнения от социалните мрежи на хора, съобщили за благоприятното влияние на препаратите "Боралин"

прочети още

Факсимилета на оригиналните протоколи от клинични изпитания на препаратите “Боралин”. Възможно е влошено качество на копирането, поради възрастта на някои от документите. За да разгледате, запишете фотокопието в твърдия диск на вашия компютър, след което отворете с предпочитаната програма за преглед на снимки и използвайте функция увеличаване (zoom).

прочети още