Няколко интересни факта, които не знаехте за билката Бабини Зъби (Tribulus Terrestris)

Няколко интересни факта, които не знаехте за билката Бабини Зъби (Tribulus Terrestris)

8 януари 2021

Tribulus terrestris, билка известна у нас като „бабини зъби“, е топлолюбиво едногодишно растение от семейство Caltrop (Zygophyllaceae). Обичайно расте в местности със сух климат, където малко други растения могат да оцелеят. У нас вирее на каменисти места в Южна България и в региона на българското Черноморие. 

Разпространена е също в световен мащаб, предимно в умерено топлите и тропически райони на Южна Европа, Африка, Южна Азия и Нова Зеландия. По невнимание е пренесена в Северна Америка и Австралия.

В някой части на света като Съединените Американски Щати и Канада се счита за инвазивен вид. Хората, които не са добре запознати с лечебните му свойства често го възприемат като вреден плевел поради наличието на остри бодли по повърхността на плода, които лесно пробиват различни материи, включително обувки, велосипедни гуми и животинска кожа.  

Освен в България, Tribulus Terrestris присъства в народната медицина на различни световни култури. Особено популярна е в Индия, където се използва в лечебните практики на алтернативната медицина Аюрведа, а освен това е утвърдена и като мощен афродизиак.

Откриваме приложението на Tribulus Terrestris и в кухнята на някой източно-азиатски народи, където листата и издънките на билката се ядат, а стъблата се използват като съставка в напитки от ферментирало мляко (подобно на мътеница).

Ползите от Бабините зъби са доказани, но приемът на хранителни добавки с екстракт от тази билка е от решаващо значение за неговата ефективност. Продуктите от серията „Боралин“ са създадени по оригинални рецепти на големия български лечител фитотерапевт Борис Николов и благоприятстват различни здравословни състояния. За да научите повече за тяхното приложение и прием, не се колебайте да се свържете с нас на тел. +35928716070 на office@boralin.eu. BORALIN.EU

 

     Посетете секция БЛОГ-НОВИНИ на www.boralin.eu за още любопитни статии от света на билките!


В България се срещат 22 вида, но само един от тях е лечебен - Hypericum perforatum

прочети още

Каква е връзката на лечителите Петър Димков и Борис Николов с тези растения?

прочети още

Откъс от книгата на Николай МОСКОВ „Най-добрите български лечители” (със съкращения) публикувано в www.boralin.eu

прочети още

Дори без да го искаме, ежедневно сме подложени на билкова терапия

прочети още

Съвети на билкаря Борис Николов по време на епидемии

прочети още

Да видим какво ще намерим в градината и в супермаркета, за да потвърдим старата поговорка, че храната е най-доброто лекарство.

прочети още

То е основна съставка на опасна напитка, покорила Европа.

прочети още

Яжте лозови сърми за здраво сърце, за добро зрение плакнете очите с мъзга от зарязаната асма

прочети още

Телешки рог срещу паразити и пепел от заешка кожа за сърцето. Как са се лекували българите преди Освобождението?

прочети още

Една от най-полезните подправки липсва на трапезата ни

прочети още

Заради кое растение Александър Велики завладява остров Сокотра?

прочети още

Повод за национална гордост е, че нашата страна е най-големият производител на…

прочети още

45 навършва тази година серията билкови хранителни добавки „Боралин”.

прочети още

Куркумата е не само кулинарно, но и лечебно растение. Подобрява работата на жлъчката и черния дроб.

прочети още

Народният лечител Борис Николов препоръчваше изобилие от ябълки в диетата

прочети още

Честито на печелившите и очакваме да се свържете с нас на лично съобщение, за да разберете как можете да получите подаръците си.

прочети още

Поддържането на силен имунитет е важно не само през зимния сезон, когато върлуват грипове и настинки, но и през цялата година.

прочети още

Коледа наближава! Включи се в празничната ни игра от 7 до 26 декември 2020 и може да спечелиш СТРАХОТЕН ПОДАРЪК от серията билкови хранителни добавки Боралин - коледен пакет „Максимален ефект“ по избор! Последвай Фейсбук страницата ни, за да научиш повече.

прочети още

Единственото запазено интервю на фитотерапевта Б. Николов

прочети още

Tribulus terrestris е билка, позната у нас с имената трибулус, трабузан, кочи глави, чюнка и незабравимото „бабини зъби”. Турското име на растението, с което също е известно, е демирбозан. Билката с многото, и все шеговити, названия е сред най-изследваните растения през последните десетилетия.

прочети още

Откритията на Б. Николов са сензационни и през април 2007 в-к 24 часа излиза с материал на първа страница

прочети още

Кратки рецензии от корицата на третото издание "Растението убиец на холестеролните плаки"

прочети още

Излезе от печат най-новото трето допълнено издание на книгата "Растението убиец на холестеролните плаки" от Борис Николов

прочети още

Откъс от третото издание на книгата "Растението убиец на холестеролните плаки". Част "Анкета" представя интервюта и мнения от социалните мрежи на хора, съобщили за благоприятното влияние на препаратите "Боралин"

прочети още

Факсимилета на оригиналните протоколи от клинични изпитания на препаратите “Боралин”. Възможно е влошено качество на копирането, поради възрастта на някои от документите. За да разгледате, запишете фотокопието в твърдия диск на вашия компютър, след което отворете с предпочитаната програма за преглед на снимки и използвайте функция увеличаване (zoom).

прочети още