Коя е най-старата хранителна добавка в България?

Коя е най-старата хранителна добавка в България?

3 март 2021

     45 навършва тази година серията билкови хранителни добавки „Боралин”. Близо половин век в България съществува алтернативно решение на сериозни проблеми, от които дори съвременната медицина не е намерила спасение, различно от скалпел. Хиляди хора получиха надежда за по-добър и дълъг живот.

     През есента на далечната 1976 агрономът Борис Николов успешно лекува първия си пациент с екстракт от никому неизвестната тогава билка Tribulus terrestris. Днес тя е сред най-търсените думи в Google. Ето историята, разказана от самия Николов в откъс от третото издание на неговата книга „Растението убиец на холестеролните плаки”:

     …Да се върнем към 1976 г., когато моят колега Н. Рангелов ми съобщи, че дълго време е страдал от хемороиди, в момента били в рецидив и това го накарало да разпитва приятели и познати знае ли се някакъв лек за това заболяване. Изведнъж аз си спомних за моето страдание и как в детството се излекувах с чай от бабини зъби. Допусках, че в билковите аптеки може би имат от растението, затова тръгнахме с Рангелов да проверим предлагат ли го в сухо състояние. Оказа се обаче, че хората, които обслужваха тези магазини, не бяха и чували за Tribulus terrestris. И така, остана да чакаме природата да ни го достави.

     При едно мое посещение на селскостопанския техникум в Сандански заедно с директора Стоян Филипов обиколихме учебно-опитното стопанство, където курсистите отглеждаха културите, застъпени в профила на техникума – главно лозя и овощия. Докато обхождахме терена, изведнъж се натъкнах на цяла плантация от бабини зъби. За агрономите това растение обаче е опасен плевел. В кратко време, с пълзящите си стъбла по повърхността на почвата, е в състояние да унищожи всякакви култури, които са засадени на това място. На тръгване за София, аз изскубнах няколко растения, около 1,5 кг зелена маса. Спомних си указанията на баща ми, дадени му от народната лечителка за приготвяне на отварата, направих я и занесох от нея на колегата Рангелов, който продължаваше да страда от хемороиди. Както скоро стана ясно, той оздравя. 

     Тогава ми хрумна и аз да опитам този чай по повод различни мои болежки. Резултатът беше изумителен! На това какво се случи с моя организъм ще се спра подробно във втората част на книгата.

     С времето открих полезни въздействия и върху редица други здравословни проблеми. Според конкретните случаи комбинирах Tribulus t. с жълт кантарион (Hypericum perforatum), глухарче (Taraxacum officinale), глог (Crataegus monogyna), магарешки бодил (Onopordum acantnium) и др. Използвах различни водни фракции и дестилати, разработих безвреден катализиращ процес, който засилва и оптимизира ефекта на капките. Уверих се, че въздействието е най-добро, ако се приема по определена прогресираща схема. Така се роди серията “Боралин”.

     Следващите няколко години бързо се разнесе мълвата, че помагам на хората при заболявания като дископатии, коксартрози, гонартрози, сърдечно-съдови и др. Всяка есен увеличавах количеството на набраната билка и приготовлявах все по-големи количества извлек от нея.

      Колегата в Министерство на народната просвета Н. Рангелов, в знак на благодарност, измисля името на препарата - “Боралин”, който чак 31 години по-късно става запазена търговска марка на регистрирана и клинично изпитана хранителна добавка, една от малкото такива на аптечния пазар. През това време Николов помага на хиляди пациенти. Въз основа на научни доказателства за въздействията на екстрактите, получава едно от първите официални разрешителни, издадени в България, за легална фитотерапевтична практика. Клиничните изпитания са проведени във Военномедицинска академия-София и УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”. Протоколите с впечатляващи резултати са публикувани тук: boralin.eu/bg-news-details-10.html

     Както се вижда в заключенията, научните комисии са изумени от свойствата на Боралин в различни билкови комбинации да повлиява редица здравословни неволи, пряко или косвено свързани с холестерола, оросяването на сърцето, мозъка, вътрешните органи и костно-ставния апарат.

     Изумени от пазарния потенциал на подобен лек са и не малък брой случайни хора и фирми, които бързо се ориентираха и предприеха производство на имитационни продукти с нашумялата билка, без никакъв опит в прилагането й и без клинични изследвания. Не са рядкост и спиртните извлеци, предпочитани от някои производители заради ниската си себестойност и дълготрайност. Още преди десетилетия лечителят Николов установява, че етиловият алкохол неутрализира действието на фуростаноловите сапонини. Дори обикновен чай от растението би имал по-изразено действие.

     Билков лек близо половин век цери от инфаркт до хемороиди! Една от най-старите билкови хранителни добавки днес е достъпна за всички - в аптеките и онлайн.

     Още за 45 годишната история на препаратите от серията „Боралин” и техните благоприятни въздействия очаквайте във втора част на публикацията.

      Научете повече от книгата на Борис Николов „Растението убиец на холестеролните плаки”, а също и от секция блог-новини на официалната страница на производителя boralin.eu


В България се срещат 22 вида, но само един от тях е лечебен - Hypericum perforatum

прочети още

Каква е връзката на лечителите Петър Димков и Борис Николов с тези растения?

прочети още

Откъс от книгата на Николай МОСКОВ „Най-добрите български лечители” (със съкращения) публикувано в www.boralin.eu

прочети още

Дори без да го искаме, ежедневно сме подложени на билкова терапия

прочети още

Съвети на билкаря Борис Николов по време на епидемии

прочети още

Да видим какво ще намерим в градината и в супермаркета, за да потвърдим старата поговорка, че храната е най-доброто лекарство.

прочети още

То е основна съставка на опасна напитка, покорила Европа.

прочети още

Яжте лозови сърми за здраво сърце, за добро зрение плакнете очите с мъзга от зарязаната асма

прочети още

Телешки рог срещу паразити и пепел от заешка кожа за сърцето. Как са се лекували българите преди Освобождението?

прочети още

Една от най-полезните подправки липсва на трапезата ни

прочети още

Заради кое растение Александър Велики завладява остров Сокотра?

прочети още

Повод за национална гордост е, че нашата страна е най-големият производител на…

прочети още

Куркумата е не само кулинарно, но и лечебно растение. Подобрява работата на жлъчката и черния дроб.

прочети още

Народният лечител Борис Николов препоръчваше изобилие от ябълки в диетата

прочети още

Освен в България, Tribulus Terrestris присъства в народната медицина на различни световни култури. Особено популярна е в Индия, където се използва в лечебните практики на алтернативната медицина Аюрведа, а освен това е утвърдена и като мощен афродизиак.

прочети още

Честито на печелившите и очакваме да се свържете с нас на лично съобщение, за да разберете как можете да получите подаръците си.

прочети още

Поддържането на силен имунитет е важно не само през зимния сезон, когато върлуват грипове и настинки, но и през цялата година.

прочети още

Коледа наближава! Включи се в празничната ни игра от 7 до 26 декември 2020 и може да спечелиш СТРАХОТЕН ПОДАРЪК от серията билкови хранителни добавки Боралин - коледен пакет „Максимален ефект“ по избор! Последвай Фейсбук страницата ни, за да научиш повече.

прочети още

Единственото запазено интервю на фитотерапевта Б. Николов

прочети още

Tribulus terrestris е билка, позната у нас с имената трибулус, трабузан, кочи глави, чюнка и незабравимото „бабини зъби”. Турското име на растението, с което също е известно, е демирбозан. Билката с многото, и все шеговити, названия е сред най-изследваните растения през последните десетилетия.

прочети още

Откритията на Б. Николов са сензационни и през април 2007 в-к 24 часа излиза с материал на първа страница

прочети още

Кратки рецензии от корицата на третото издание "Растението убиец на холестеролните плаки"

прочети още

Излезе от печат най-новото трето допълнено издание на книгата "Растението убиец на холестеролните плаки" от Борис Николов

прочети още

Откъс от третото издание на книгата "Растението убиец на холестеролните плаки". Част "Анкета" представя интервюта и мнения от социалните мрежи на хора, съобщили за благоприятното влияние на препаратите "Боралин"

прочети още

Факсимилета на оригиналните протоколи от клинични изпитания на препаратите “Боралин”. Възможно е влошено качество на копирането, поради възрастта на някои от документите. За да разгледате, запишете фотокопието в твърдия диск на вашия компютър, след което отворете с предпочитаната програма за преглед на снимки и използвайте функция увеличаване (zoom).

прочети още