Тайната за красотата на египетските царици

Тайната за красотата на египетските царици

5 март 2021

     Съществуват 500 вида алое, но малка част от тях притежават лечебни качества. В неговата родина - Африка - височината му достига четири метра. Много хора го бъркат с кактус, но всъщност принадлежи към семейството на лилиите. Древни паметници свидетелстват, че свойствата на алое вера (Aloe vera) са известни от векове. Терапевтичните му и лечебни качества са издържали изпитанията на времето над 5000 години, използват го древногръцки и римски лечители. Изследователи откриват, че това растение е познато и в китайската, и в индийската култура. Египетските царици го използват в стремежа си да постигнат идеална физическа красота, а във Филипините го смесват с мляко, за да лекуват бъбречни инфекции. Алоето се споменава и в Библията, а според легендата Александър Велики завладява остров Сокотра в Индийския океан заради алоето, което растяло там и било необходимо за лечение на ранените му войни.

     Използва се сгъстеният сок, получен от разрязването на листата. В медицината е известен с името сабур. Алоето засилва съпротивителните сили на организма, усилва възстановителните процеси при наранявания, подобрява обмяната на веществата. Сокът се употребява при някои очни болести, а също и при проблеми със стомаха, като гастрит, колит и язва. Напоследък се прилага и срещу рак. При кожни проблеми, като рани, изгаряния и екземи, отрежете парченце алое и втрийте сока в проблемния участък. В домашни условия можете да приготвите сироп от алое по следния начин: Половин килограм пресни листа се смилат с месомелачка. Добавете един литър бяло вино и накиснете за седмица. След това се прибавя половин кило мед и кисне още три дни. Прецедете и пийте по една супена лъжица три пъти дневно. Въпреки че е почти универсално лекарство, с алое не бива да се прекалява. В големи дози и при твърде продължителна употреба може да има токсичен ефект. Напоследък на пазара се предлагат безалкохолни напитки с алое, които правят това чудно растение достъпно за всички.

По спомени на близките, в своя дом лечителят-агроном Борис Николов отглеждал няколко саксии лечебно алое, които при нужда винаги са му били под ръка.

 

     Посетете секция БЛОГ-НОВИНИ на www.boralin.eu за още любопитни статии от света на билките!

 

 

 

Информация за билкови хранителни добавки

БОРАЛИН по рецепти на фитотерапевта

БОРИС НИКОЛОВ и неговата книга

РАСТЕНИЕТО УБИЕЦ НА ХОЛЕСТЕРОЛНИТЕ ПЛАКИ

тук: www.boralin.eu


В България се срещат 22 вида, но само един от тях е лечебен - Hypericum perforatum

прочети още

Каква е връзката на лечителите Петър Димков и Борис Николов с тези растения?

прочети още

Откъс от книгата на Николай МОСКОВ „Най-добрите български лечители” (със съкращения) публикувано в www.boralin.eu

прочети още

Дори без да го искаме, ежедневно сме подложени на билкова терапия

прочети още

Съвети на билкаря Борис Николов по време на епидемии

прочети още

Да видим какво ще намерим в градината и в супермаркета, за да потвърдим старата поговорка, че храната е най-доброто лекарство.

прочети още

То е основна съставка на опасна напитка, покорила Европа.

прочети още

Яжте лозови сърми за здраво сърце, за добро зрение плакнете очите с мъзга от зарязаната асма

прочети още

Телешки рог срещу паразити и пепел от заешка кожа за сърцето. Как са се лекували българите преди Освобождението?

прочети още

Една от най-полезните подправки липсва на трапезата ни

прочети още

Повод за национална гордост е, че нашата страна е най-големият производител на…

прочети още

45 навършва тази година серията билкови хранителни добавки „Боралин”.

прочети още

Куркумата е не само кулинарно, но и лечебно растение. Подобрява работата на жлъчката и черния дроб.

прочети още

Народният лечител Борис Николов препоръчваше изобилие от ябълки в диетата

прочети още

Освен в България, Tribulus Terrestris присъства в народната медицина на различни световни култури. Особено популярна е в Индия, където се използва в лечебните практики на алтернативната медицина Аюрведа, а освен това е утвърдена и като мощен афродизиак.

прочети още

Честито на печелившите и очакваме да се свържете с нас на лично съобщение, за да разберете как можете да получите подаръците си.

прочети още

Поддържането на силен имунитет е важно не само през зимния сезон, когато върлуват грипове и настинки, но и през цялата година.

прочети още

Коледа наближава! Включи се в празничната ни игра от 7 до 26 декември 2020 и може да спечелиш СТРАХОТЕН ПОДАРЪК от серията билкови хранителни добавки Боралин - коледен пакет „Максимален ефект“ по избор! Последвай Фейсбук страницата ни, за да научиш повече.

прочети още

Единственото запазено интервю на фитотерапевта Б. Николов

прочети още

Tribulus terrestris е билка, позната у нас с имената трибулус, трабузан, кочи глави, чюнка и незабравимото „бабини зъби”. Турското име на растението, с което също е известно, е демирбозан. Билката с многото, и все шеговити, названия е сред най-изследваните растения през последните десетилетия.

прочети още

Откритията на Б. Николов са сензационни и през април 2007 в-к 24 часа излиза с материал на първа страница

прочети още

Кратки рецензии от корицата на третото издание "Растението убиец на холестеролните плаки"

прочети още

Излезе от печат най-новото трето допълнено издание на книгата "Растението убиец на холестеролните плаки" от Борис Николов

прочети още

Откъс от третото издание на книгата "Растението убиец на холестеролните плаки". Част "Анкета" представя интервюта и мнения от социалните мрежи на хора, съобщили за благоприятното влияние на препаратите "Боралин"

прочети още

Факсимилета на оригиналните протоколи от клинични изпитания на препаратите “Боралин”. Възможно е влошено качество на копирането, поради възрастта на някои от документите. За да разгледате, запишете фотокопието в твърдия диск на вашия компютър, след което отворете с предпочитаната програма за преглед на снимки и използвайте функция увеличаване (zoom).

прочети още