Защо не обичаме розмарин?

Защо не обичаме розмарин?

6 март 2021

     Розмарин (Rosmarinus officinalis): ботаническото име на растението произтича от латинския израз "роса от морето". Това се обяснява с морскосиния цвят, в който розмаринът цъфти и с характерното му местообитание - близо до морето. Роднина е с мащерката и ментата, заедно са от семейството на Устоцветните.

     У нас можете да го срещнете по Черноморието в див вид, народът още го нарича Гюлбул. Това е турското му име. След Освобождението ограничаваме неговата употреба като лош спомен от владичеството. Интересното е, че и османските турци правят същото, защото смятали розмарина за типично българска подправка. Такава е етногруфската ни справка в Уикипедия.

     Понася сушата и е известен с устойчивостта си към вредители. Старите хора казват, че розмаринът расте 33 години, за да достигне възрастта на Христос, когато е бил разпнат. В древността слагали клонки под възглавниците, за да предпазва от зли сили и кошмарни сънища.

     Съвременната наука е открила, че етеричните масла на розмарин стимулират централната нервна система и кръвообращението, убиват вирусите и бактериите. Дори напоследък се използва като консервант в хранително-вкусовата промишленост. Чаят е отлично средство срещу проблеми в храносмилането. Облекчава стомашните спазми и помага на жлъчката. Средиземноморската народна медицина препоръчва розмарин при така наречените „женски болести”.

     Билката е силна и не бива да се употребява по време на бременност, дори като подправка, защото може да предизвика контракции. Направете чай, като залеете чаена лъжица розмарин с чаша вряла вода и оставете да се запари за десет минути под похлупак. Пийте по три чаши на ден.

     Можете да направи и билково вино, като накиснете 2 супени лъжици ситно нарязани свежи листа в литър бяло вино за една седмица. Пийте по кафена чашка сутрин и вечер.

     И за финал една чудесна рецепта от тефтера на народния лечител Борис Николов – просто запечете на фурна едро нарязани картофи със зехтин, обилно поръсени с розмарин.

 

 

 

Информация за билкови хранителни добавки

БОРАЛИН по рецепти на фитотерапевта

БОРИС НИКОЛОВ и неговата книга

РАСТЕНИЕТО УБИЕЦ НА ХОЛЕСТЕРОЛНИТЕ ПЛАКИ

тук: www.boralin.eu


В България се срещат 22 вида, но само един от тях е лечебен - Hypericum perforatum

прочети още

Каква е връзката на лечителите Петър Димков и Борис Николов с тези растения?

прочети още

Откъс от книгата на Николай МОСКОВ „Най-добрите български лечители” (със съкращения) публикувано в www.boralin.eu

прочети още

Дори без да го искаме, ежедневно сме подложени на билкова терапия

прочети още

Съвети на билкаря Борис Николов по време на епидемии

прочети още

Да видим какво ще намерим в градината и в супермаркета, за да потвърдим старата поговорка, че храната е най-доброто лекарство.

прочети още

То е основна съставка на опасна напитка, покорила Европа.

прочети още

Яжте лозови сърми за здраво сърце, за добро зрение плакнете очите с мъзга от зарязаната асма

прочети още

Телешки рог срещу паразити и пепел от заешка кожа за сърцето. Как са се лекували българите преди Освобождението?

прочети още

Заради кое растение Александър Велики завладява остров Сокотра?

прочети още

Повод за национална гордост е, че нашата страна е най-големият производител на…

прочети още

45 навършва тази година серията билкови хранителни добавки „Боралин”.

прочети още

Куркумата е не само кулинарно, но и лечебно растение. Подобрява работата на жлъчката и черния дроб.

прочети още

Народният лечител Борис Николов препоръчваше изобилие от ябълки в диетата

прочети още

Освен в България, Tribulus Terrestris присъства в народната медицина на различни световни култури. Особено популярна е в Индия, където се използва в лечебните практики на алтернативната медицина Аюрведа, а освен това е утвърдена и като мощен афродизиак.

прочети още

Честито на печелившите и очакваме да се свържете с нас на лично съобщение, за да разберете как можете да получите подаръците си.

прочети още

Поддържането на силен имунитет е важно не само през зимния сезон, когато върлуват грипове и настинки, но и през цялата година.

прочети още

Коледа наближава! Включи се в празничната ни игра от 7 до 26 декември 2020 и може да спечелиш СТРАХОТЕН ПОДАРЪК от серията билкови хранителни добавки Боралин - коледен пакет „Максимален ефект“ по избор! Последвай Фейсбук страницата ни, за да научиш повече.

прочети още

Единственото запазено интервю на фитотерапевта Б. Николов

прочети още

Tribulus terrestris е билка, позната у нас с имената трибулус, трабузан, кочи глави, чюнка и незабравимото „бабини зъби”. Турското име на растението, с което също е известно, е демирбозан. Билката с многото, и все шеговити, названия е сред най-изследваните растения през последните десетилетия.

прочети още

Откритията на Б. Николов са сензационни и през април 2007 в-к 24 часа излиза с материал на първа страница

прочети още

Кратки рецензии от корицата на третото издание "Растението убиец на холестеролните плаки"

прочети още

Излезе от печат най-новото трето допълнено издание на книгата "Растението убиец на холестеролните плаки" от Борис Николов

прочети още

Откъс от третото издание на книгата "Растението убиец на холестеролните плаки". Част "Анкета" представя интервюта и мнения от социалните мрежи на хора, съобщили за благоприятното влияние на препаратите "Боралин"

прочети още

Факсимилета на оригиналните протоколи от клинични изпитания на препаратите “Боралин”. Възможно е влошено качество на копирането, поради възрастта на някои от документите. За да разгледате, запишете фотокопието в твърдия диск на вашия компютър, след което отворете с предпочитаната програма за преглед на снимки и използвайте функция увеличаване (zoom).

прочети още