Възрожденски знахари: Седефчето връща остротата на зрението

Възрожденски знахари: Седефчето връща остротата на зрението

7 март 2021

     Да надникнем в завещанието на старите български лечители. Подбрали сме за вас рецепти, които народът ни е използвал много преди Освобождението. Вие преценете до колко са адекватни на съвременността и дали да ги използвате или не. Препоръчваме преди това да се консултирате с личния си лекар!

     Четем в лековника на поп Григорий от 1800-ната година: При оток на ухото се взема средата на четири смокини и се смесва с два жълтъка, налага се сутрин и вечер; При пясък и камъни в бъбреците – взема се воденичка на дива патица, обелва се горната част, опича се и се изяжда на гладно: При оголване на венците варете 50 грама зелени орехови черупки и една лъжица сол в 600 милилитра вода. За жабурене на устата три пъти дневно. А ето какво препоръчва поп Григорий в случай на влизане на змия в устата на човек – да се свари девисил и да се пие топла отвара. Докато трае лечението, устата на болния трябва да стои отворена и тялото наведено. Изглежда подобни инциденти често са се случвали в миналото.

     В лековника на Лазар Кефалов от Тететевен, писан през 1820-та година, четем следната рецепта за остро зрение: Сваряват се 50 грама седефче в литър вино за 10 минути. Да се мият очите сутрин и вечер с тази отвара.

     Продължаваме да разлистваме древните книги на старите български лечители: Лековникът на Тумпаров от Самоков, от началото на 19 век, препоръчва при чревни паразити при деца да се смели рог от теле и да се пие три пъти дневно.

     Ето как лекували сърдечните заболявания в Горна Оряховица: изсушена кожа от заек се изгаряла и от пепелта се взема една чаена лъжичка. Вари се и се пие като кафе три пъти дневно.

     За болни зъби в берковско прилагали следната анестезия – взема се семе от блян, добавя се в калена паничка и се смесва с гореща вода. Болните зъби се излагат на парата. Народът е вярвал, че от зъбите излизат червеи.

     Следваме указанията от лековника на Иванча Келифар Гобриви от 1812 година – при болка в областта на далака трябва да варим кори от ясен в червено вино – десет минути в съотношение 1 към 10. Пие се сутрин и вечер по кафена чашка.

     При отоци по ръцете и краката корени бял оман киснат в червено вино 12 дни. Приема се по ракиена чаша преди ядене три пъти дневно.

     По-нататък четем в лековника на дядо Илийчо Данаилов от Свищов, датиращ от 1804 година. Срещу червен вятър мажете с лимонов сок или оцет; При незаздравяваща рана да се хване зелен гущер, да се разреже и да се сложи на раната за 24 часа.

     След подобни препоръки, журналистите обикновено добавят – не правете това в къщи. Не и преди консултация с личния лекар.

 

     Посетете секция БЛОГ-НОВИНИ на www.boralin.eu за още любопитни статии от света на билките!


В България се срещат 22 вида, но само един от тях е лечебен - Hypericum perforatum

прочети още

Каква е връзката на лечителите Петър Димков и Борис Николов с тези растения?

прочети още

Откъс от книгата на Николай МОСКОВ „Най-добрите български лечители” (със съкращения) публикувано в www.boralin.eu

прочети още

Дори без да го искаме, ежедневно сме подложени на билкова терапия

прочети още

Съвети на билкаря Борис Николов по време на епидемии

прочети още

Да видим какво ще намерим в градината и в супермаркета, за да потвърдим старата поговорка, че храната е най-доброто лекарство.

прочети още

То е основна съставка на опасна напитка, покорила Европа.

прочети още

Яжте лозови сърми за здраво сърце, за добро зрение плакнете очите с мъзга от зарязаната асма

прочети още

Една от най-полезните подправки липсва на трапезата ни

прочети още

Заради кое растение Александър Велики завладява остров Сокотра?

прочети още

Повод за национална гордост е, че нашата страна е най-големият производител на…

прочети още

45 навършва тази година серията билкови хранителни добавки „Боралин”.

прочети още

Куркумата е не само кулинарно, но и лечебно растение. Подобрява работата на жлъчката и черния дроб.

прочети още

Народният лечител Борис Николов препоръчваше изобилие от ябълки в диетата

прочети още

Освен в България, Tribulus Terrestris присъства в народната медицина на различни световни култури. Особено популярна е в Индия, където се използва в лечебните практики на алтернативната медицина Аюрведа, а освен това е утвърдена и като мощен афродизиак.

прочети още

Честито на печелившите и очакваме да се свържете с нас на лично съобщение, за да разберете как можете да получите подаръците си.

прочети още

Поддържането на силен имунитет е важно не само през зимния сезон, когато върлуват грипове и настинки, но и през цялата година.

прочети още

Коледа наближава! Включи се в празничната ни игра от 7 до 26 декември 2020 и може да спечелиш СТРАХОТЕН ПОДАРЪК от серията билкови хранителни добавки Боралин - коледен пакет „Максимален ефект“ по избор! Последвай Фейсбук страницата ни, за да научиш повече.

прочети още

Единственото запазено интервю на фитотерапевта Б. Николов

прочети още

Tribulus terrestris е билка, позната у нас с имената трибулус, трабузан, кочи глави, чюнка и незабравимото „бабини зъби”. Турското име на растението, с което също е известно, е демирбозан. Билката с многото, и все шеговити, названия е сред най-изследваните растения през последните десетилетия.

прочети още

Откритията на Б. Николов са сензационни и през април 2007 в-к 24 часа излиза с материал на първа страница

прочети още

Кратки рецензии от корицата на третото издание "Растението убиец на холестеролните плаки"

прочети още

Излезе от печат най-новото трето допълнено издание на книгата "Растението убиец на холестеролните плаки" от Борис Николов

прочети още

Откъс от третото издание на книгата "Растението убиец на холестеролните плаки". Част "Анкета" представя интервюта и мнения от социалните мрежи на хора, съобщили за благоприятното влияние на препаратите "Боралин"

прочети още

Факсимилета на оригиналните протоколи от клинични изпитания на препаратите “Боралин”. Възможно е влошено качество на копирането, поради възрастта на някои от документите. За да разгледате, запишете фотокопието в твърдия диск на вашия компютър, след което отворете с предпочитаната програма за преглед на снимки и използвайте функция увеличаване (zoom).

прочети още