Най-горчивото растение на света е…

Най-горчивото растение на света е…

9 март 2021

     Опитвали ли сте едно от най-горчивите растения на света? По света са известни 180 вида, като у нас се срещат 12. Ще се спрем на белия пелин (Artemisia absinthium). От него ренесансовите французи приготвяли легендарната напитка абсент. Давали я на войската като средство против треска, а в края на 19 век става извънредно популярна сред художници и писатели. Абсентът е забранен в началото на миналия век, защото при приемане на големи количества предизвиква необратими увреждания на нервната система. Говори се, че великият Ван Гог е дължал на абсента вдъхновението си, но и... лудостта си. Независимо от това, в наши дни синият алкохол отново се произвежда и отново се радва на съмнителна популярност в целия Европейски съюз. В България повече е известен горчивият сорт вино, наречен "наложен пелин" .

     Балканската народна медицина използува бял пелин при гастрит и други възпаления на стомаха, чернодробни и жлъчни заболявания, при лош дъх в устата, при анемия, безсъние, чревни паразити, нередовна менструация, гръдна жаба, бронхиална астма, екземи, рани, ухапвания от насекоми и др. Списъкът е дълъг! Имайте предвид, че продължителната употреба на билката може да предизвика запек. Не е подходяща при болни с мозъчни кръвоизливи и при язвена болест. Можете да поставите стръкове пелин в гардероба между дрехите за ароматизирането им. Горчивите етерични масла отблъскват молците... и не само молците! Древните магьосници са използвали пушека от различни видове пелин да прогонят нечистите сили от дома. С такава цел е препоръчително да закачите снопче от изсушената билка на видно място в стаята.

     Едно време дойките използвали чай от пелин, за да стане млякото им горчиво и да отбият кърмачето. Поради същата причина пастирите трябва да следят кравите да не пасат пелин.

     Отваряме Библията и в Откровения на свети Йоан четем, че ангелът на апокалипсиса хвърля звезда, наречена пелин във водата и тя става непоносимо горчива за човечеството.

    За лечебни цели ще прилагаме съвсем малки количества. 1 чаена лъжица се залива с 300 милилитра студена вода и престоява 2 часа. Пийте по една кафена чаша преди обед и вечеря. Със същия успех можете да приемате пелиново вино. Ако в Париж ви сипят абсент, бъдето много предпазливи и умерени поради високата токсичност на спиртния извлек.

     Белият пелин цъфти от юли до края на септември. За да е пълна лечебната сила на тази мощна билка, балканските знахари препоръчват да се бере само в период на намаляваща луна.

 

     Посетете секция БЛОГ-НОВИНИ на www.boralin.eu за още любопитни статии от света на билките!

 

 

 

 

Информация за билкови хранителни добавки

БОРАЛИН по рецепти на фитотерапевта

БОРИС НИКОЛОВ и неговата книга

РАСТЕНИЕТО УБИЕЦ НА ХОЛЕСТЕРОЛНИТЕ ПЛАКИ

тук: www.boralin.eu


В България се срещат 22 вида, но само един от тях е лечебен - Hypericum perforatum

прочети още

Каква е връзката на лечителите Петър Димков и Борис Николов с тези растения?

прочети още

Откъс от книгата на Николай МОСКОВ „Най-добрите български лечители” (със съкращения) публикувано в www.boralin.eu

прочети още

Дори без да го искаме, ежедневно сме подложени на билкова терапия

прочети още

Съвети на билкаря Борис Николов по време на епидемии

прочети още

Да видим какво ще намерим в градината и в супермаркета, за да потвърдим старата поговорка, че храната е най-доброто лекарство.

прочети още

Яжте лозови сърми за здраво сърце, за добро зрение плакнете очите с мъзга от зарязаната асма

прочети още

Телешки рог срещу паразити и пепел от заешка кожа за сърцето. Как са се лекували българите преди Освобождението?

прочети още

Една от най-полезните подправки липсва на трапезата ни

прочети още

Заради кое растение Александър Велики завладява остров Сокотра?

прочети още

Повод за национална гордост е, че нашата страна е най-големият производител на…

прочети още

45 навършва тази година серията билкови хранителни добавки „Боралин”.

прочети още

Куркумата е не само кулинарно, но и лечебно растение. Подобрява работата на жлъчката и черния дроб.

прочети още

Народният лечител Борис Николов препоръчваше изобилие от ябълки в диетата

прочети още

Освен в България, Tribulus Terrestris присъства в народната медицина на различни световни култури. Особено популярна е в Индия, където се използва в лечебните практики на алтернативната медицина Аюрведа, а освен това е утвърдена и като мощен афродизиак.

прочети още

Честито на печелившите и очакваме да се свържете с нас на лично съобщение, за да разберете как можете да получите подаръците си.

прочети още

Поддържането на силен имунитет е важно не само през зимния сезон, когато върлуват грипове и настинки, но и през цялата година.

прочети още

Коледа наближава! Включи се в празничната ни игра от 7 до 26 декември 2020 и може да спечелиш СТРАХОТЕН ПОДАРЪК от серията билкови хранителни добавки Боралин - коледен пакет „Максимален ефект“ по избор! Последвай Фейсбук страницата ни, за да научиш повече.

прочети още

Единственото запазено интервю на фитотерапевта Б. Николов

прочети още

Tribulus terrestris е билка, позната у нас с имената трибулус, трабузан, кочи глави, чюнка и незабравимото „бабини зъби”. Турското име на растението, с което също е известно, е демирбозан. Билката с многото, и все шеговити, названия е сред най-изследваните растения през последните десетилетия.

прочети още

Откритията на Б. Николов са сензационни и през април 2007 в-к 24 часа излиза с материал на първа страница

прочети още

Кратки рецензии от корицата на третото издание "Растението убиец на холестеролните плаки"

прочети още

Излезе от печат най-новото трето допълнено издание на книгата "Растението убиец на холестеролните плаки" от Борис Николов

прочети още

Откъс от третото издание на книгата "Растението убиец на холестеролните плаки". Част "Анкета" представя интервюта и мнения от социалните мрежи на хора, съобщили за благоприятното влияние на препаратите "Боралин"

прочети още

Факсимилета на оригиналните протоколи от клинични изпитания на препаратите “Боралин”. Възможно е влошено качество на копирането, поради възрастта на някои от документите. За да разгледате, запишете фотокопието в твърдия диск на вашия компютър, след което отворете с предпочитаната програма за преглед на снимки и използвайте функция увеличаване (zoom).

прочети още