Рецепти за антибиотична салата

Рецепти за антибиотична салата

10 март 2021

     Доматите (Solanum lycopersicum) са нещо повече от резенчета в салатата. Свойствата на този плод, който понякога неправилно наричаме зеленчук, не спират да удивяват науката. Поради високото си съдържание на вода, доматът е диуретик. Пречиства кръвта. Смята се, че доматите могат да предотвратят растежа на някои видове тумори. Веществото люкопен подобрява работата на сърцето. Установено е, че съдържанието на люкопен в консервните сортове е до 30 пъти по-високо, отколкото в градинските. При порезни рани, последвани от гноен процес, резенче домат може да спаси положението в ситуации, когато и най-мощните антибиотици се затрудняват. Достатъчно е за половин час да притиснете парченце към болното място или да направите компрес. Болката и характерното „туптене” бързо изчезват и раната заздравява нормално.

     Следва нарязан на колелца кромид лук (Allium cepa). Ефикасно средство при профилактиката на простудните заболявания. Този зеленчук има и силно изразено лечебно въздействие при доста други заболявания. Благодарение на своето фитонцидно и бактерицидно действие, лукът от древни времена се използва при лечението на възпаление на горните дихателни пътища. При силна хрема се използва смес от смлян на каша лук и мед. От тази смес вземайте по 1 супена лъжица на 2-3 часа. Можете също да настържете лука на ренде, поставете го в марля и изцедете сока, сипете сока в плитка паничка и подишайте изпаренията. Така ще облекчите хремата. При особено тежки случаи, можете да капете по 1 капка в носа. Запечен лук под формата на лапа бързо облекчава натъртвания и навяхвания.

    Към така заформилата се лечебна салата трябва да добавим и магданоз (Petroselinum crispum). Още старите римляни са прилагали магданоза при възпаление и камъни в бъбреците и пикочния мехур. С такава цел и сега се препоръчват плодчетата, стръковете и сокът от растението. Извлек от корените на магданоза се прилага при болезнена менструация (регулира кръвотечението и премахва болката). Дрогата не трябва да се прилага при бременни, понеже може да предизвика продължителен спазъм на матката. Сокът от листата се използва външно при петна и обриви по кожата, при ужилване от насекоми.

 

      Посетете секция БЛОГ-НОВИНИ на www.boralin.eu за още любопитни статии от света на билките!

 

 

Информация за билкови хранителни добавки

БОРАЛИН по рецепти на фитотерапевта

БОРИС НИКОЛОВ и неговата книга

РАСТЕНИЕТО УБИЕЦ НА ХОЛЕСТЕРОЛНИТЕ ПЛАКИ

тук: www.boralin.eu

 

 

 


В България се срещат 22 вида, но само един от тях е лечебен - Hypericum perforatum

прочети още

Каква е връзката на лечителите Петър Димков и Борис Николов с тези растения?

прочети още

Откъс от книгата на Николай МОСКОВ „Най-добрите български лечители” (със съкращения) публикувано в www.boralin.eu

прочети още

Дори без да го искаме, ежедневно сме подложени на билкова терапия

прочети още

Съвети на билкаря Борис Николов по време на епидемии

прочети още

То е основна съставка на опасна напитка, покорила Европа.

прочети още

Яжте лозови сърми за здраво сърце, за добро зрение плакнете очите с мъзга от зарязаната асма

прочети още

Телешки рог срещу паразити и пепел от заешка кожа за сърцето. Как са се лекували българите преди Освобождението?

прочети още

Една от най-полезните подправки липсва на трапезата ни

прочети още

Заради кое растение Александър Велики завладява остров Сокотра?

прочети още

Повод за национална гордост е, че нашата страна е най-големият производител на…

прочети още

45 навършва тази година серията билкови хранителни добавки „Боралин”.

прочети още

Куркумата е не само кулинарно, но и лечебно растение. Подобрява работата на жлъчката и черния дроб.

прочети още

Народният лечител Борис Николов препоръчваше изобилие от ябълки в диетата

прочети още

Освен в България, Tribulus Terrestris присъства в народната медицина на различни световни култури. Особено популярна е в Индия, където се използва в лечебните практики на алтернативната медицина Аюрведа, а освен това е утвърдена и като мощен афродизиак.

прочети още

Честито на печелившите и очакваме да се свържете с нас на лично съобщение, за да разберете как можете да получите подаръците си.

прочети още

Поддържането на силен имунитет е важно не само през зимния сезон, когато върлуват грипове и настинки, но и през цялата година.

прочети още

Коледа наближава! Включи се в празничната ни игра от 7 до 26 декември 2020 и може да спечелиш СТРАХОТЕН ПОДАРЪК от серията билкови хранителни добавки Боралин - коледен пакет „Максимален ефект“ по избор! Последвай Фейсбук страницата ни, за да научиш повече.

прочети още

Единственото запазено интервю на фитотерапевта Б. Николов

прочети още

Tribulus terrestris е билка, позната у нас с имената трибулус, трабузан, кочи глави, чюнка и незабравимото „бабини зъби”. Турското име на растението, с което също е известно, е демирбозан. Билката с многото, и все шеговити, названия е сред най-изследваните растения през последните десетилетия.

прочети още

Откритията на Б. Николов са сензационни и през април 2007 в-к 24 часа излиза с материал на първа страница

прочети още

Кратки рецензии от корицата на третото издание "Растението убиец на холестеролните плаки"

прочети още

Излезе от печат най-новото трето допълнено издание на книгата "Растението убиец на холестеролните плаки" от Борис Николов

прочети още

Откъс от третото издание на книгата "Растението убиец на холестеролните плаки". Част "Анкета" представя интервюта и мнения от социалните мрежи на хора, съобщили за благоприятното влияние на препаратите "Боралин"

прочети още

Факсимилета на оригиналните протоколи от клинични изпитания на препаратите “Боралин”. Възможно е влошено качество на копирането, поради възрастта на някои от документите. За да разгледате, запишете фотокопието в твърдия диск на вашия компютър, след което отворете с предпочитаната програма за преглед на снимки и използвайте функция увеличаване (zoom).

прочети още