Най-важната тайна на добрата кухня

Най-важната тайна на добрата кухня

15 март 2021

Дори без да го искаме, ежедневно сме подложени на билкова терапия. Това е една от най-важните тайни на добрата кухня. Подправките. Всъщност, всички те са билки. Като че ли ароматите, с които обогатяват храната ни, са стимул да ги консумираме и неволно да се докосваме до здравословните им ползи. Съвсем целенасочено с тях съществуват рецепти, в които подправката е основно ястие. В предишни публикации опитахме куркумата и магданоза.

Като говорим за мерудии с лечебни свойства, няма как да подминем босилека (Ocimum). Билката се употребява за възбуждане на апетита, за лечение на хронични колити, гастрити и ентерити (особено придружени от колики). Намира приложение и при кашлица и бронхиална астма. Препоръчва се при възпаление на пикочните пътища, при зъбобол, хрема, ангина. Дрогата влиза в състава на препарати за лечение на кашлица, чревни колики и др. Имайте предвид, че в големи количества може да предизвика отравяне. Въпреки превъзходния вкус, бъдете умерени.

     Древните българи вярвали, че босилекът има магическа мощ и прокудва тъмните сили. Сеели го пред входните си врати, за да спира гости със зли мисли, демони и нечисти сили. Има едно старо народно вярване в бургаския край, че с помощта на босилека можем да видим небесният свят в нощта срещу Коледа, защото тогава небето се разтваря пред очите на праведните. Вярвало се е, че жена, която иска да види чудото, трябва да опече кравайче и да забучи в него стрък изсушен босилек. Ако е праведна, до сутринта сухият стрък се разлиства и тя вижда отвореното небе. С босилек се правят и развалят магии, баячките го използват за да черпят сила при баенето. Добрите християни го носят в пазвата си по време на „мръсните дни” за защита от зли сили. У дома китка сух босилек се държи до иконите. В огнището се хвърля сух босилек, за да прогони пушекът болестите. В народните песни босилековата китка е символ на младоженците. Момите ги носят, за да привлекат ергените.

     За лечебни цели накиснете 50 грама оситнена билка в литър и половина вряща вода. Пийте три пъти дневно по 100 милилитра. Чаят помага при безсъние, бъбречни проблеми, възпаления на простатата, чревни инфекции. Тази напитка има енергизиращ и възстановяващ ефект. Със същата отвара правете гаргара при зъбобол и всякакви възпаления в устната кухина. Външно се използва за промивки при кожни заболявания. Както виждате, босилекът е растение с многостранно приложение.

     Средиземноморската кухня е немислима без него, но бъдете предпазливи – който се старае да отслабне, трябва да го избягва, дори като подправка, защото тази билка има свойството да увеличава апетита. 

     На етикетите, босилекът често фигурира в състава на препаратите против акне. Растението е известно и с антисептичните си свойства. Успокоява кожата, стимулира кръвооросяването и освежава лицето. Листа от босилек често се използват в подмладяващи помади, тъй като изпъва бръчките.

     По това време на годината можете да го намерите в супермаркета в изсушен и пресен вид, предлага се дори и в саксии.

 

     Посетете секция БЛОГ-НОВИНИ на www.boralin.eu за още любопитни статии от света на билките!

 

 

 

 

Информация за билкови хранителни добавки

БОРАЛИН по рецепти на фитотерапевта

БОРИС НИКОЛОВ и неговата книга

РАСТЕНИЕТО УБИЕЦ НА ХОЛЕСТЕРОЛНИТЕ ПЛАКИ

тук: www.boralin.eu


В България се срещат 22 вида, но само един от тях е лечебен - Hypericum perforatum

прочети още

Каква е връзката на лечителите Петър Димков и Борис Николов с тези растения?

прочети още

Откъс от книгата на Николай МОСКОВ „Най-добрите български лечители” (със съкращения) публикувано в www.boralin.eu

прочети още

Съвети на билкаря Борис Николов по време на епидемии

прочети още

Да видим какво ще намерим в градината и в супермаркета, за да потвърдим старата поговорка, че храната е най-доброто лекарство.

прочети още

То е основна съставка на опасна напитка, покорила Европа.

прочети още

Яжте лозови сърми за здраво сърце, за добро зрение плакнете очите с мъзга от зарязаната асма

прочети още

Телешки рог срещу паразити и пепел от заешка кожа за сърцето. Как са се лекували българите преди Освобождението?

прочети още

Една от най-полезните подправки липсва на трапезата ни

прочети още

Заради кое растение Александър Велики завладява остров Сокотра?

прочети още

Повод за национална гордост е, че нашата страна е най-големият производител на…

прочети още

45 навършва тази година серията билкови хранителни добавки „Боралин”.

прочети още

Куркумата е не само кулинарно, но и лечебно растение. Подобрява работата на жлъчката и черния дроб.

прочети още

Народният лечител Борис Николов препоръчваше изобилие от ябълки в диетата

прочети още

Освен в България, Tribulus Terrestris присъства в народната медицина на различни световни култури. Особено популярна е в Индия, където се използва в лечебните практики на алтернативната медицина Аюрведа, а освен това е утвърдена и като мощен афродизиак.

прочети още

Честито на печелившите и очакваме да се свържете с нас на лично съобщение, за да разберете как можете да получите подаръците си.

прочети още

Поддържането на силен имунитет е важно не само през зимния сезон, когато върлуват грипове и настинки, но и през цялата година.

прочети още

Коледа наближава! Включи се в празничната ни игра от 7 до 26 декември 2020 и може да спечелиш СТРАХОТЕН ПОДАРЪК от серията билкови хранителни добавки Боралин - коледен пакет „Максимален ефект“ по избор! Последвай Фейсбук страницата ни, за да научиш повече.

прочети още

Единственото запазено интервю на фитотерапевта Б. Николов

прочети още

Tribulus terrestris е билка, позната у нас с имената трибулус, трабузан, кочи глави, чюнка и незабравимото „бабини зъби”. Турското име на растението, с което също е известно, е демирбозан. Билката с многото, и все шеговити, названия е сред най-изследваните растения през последните десетилетия.

прочети още

Откритията на Б. Николов са сензационни и през април 2007 в-к 24 часа излиза с материал на първа страница

прочети още

Кратки рецензии от корицата на третото издание "Растението убиец на холестеролните плаки"

прочети още

Излезе от печат най-новото трето допълнено издание на книгата "Растението убиец на холестеролните плаки" от Борис Николов

прочети още

Откъс от третото издание на книгата "Растението убиец на холестеролните плаки". Част "Анкета" представя интервюта и мнения от социалните мрежи на хора, съобщили за благоприятното влияние на препаратите "Боралин"

прочети още

Факсимилета на оригиналните протоколи от клинични изпитания на препаратите “Боралин”. Възможно е влошено качество на копирането, поради възрастта на някои от документите. За да разгледате, запишете фотокопието в твърдия диск на вашия компютър, след което отворете с предпочитаната програма за преглед на снимки и използвайте функция увеличаване (zoom).

прочети още