Защо виното има целебна сила?

Защо виното има целебна сила?

8 март 2021

     Да се почерпим с една от най-старите и най-любими храни на човечеството – гроздето (Vitis). От хилядолетия то ни служи не само за храна, но и за лечение, и... забавление. Първите следи от червено вино водят към древна Армения, където е открита най-старата изба на света, датирана около 40 века преди Христа. През хилядолетията лозите покоряват цялата планета.

     В наши дни сладките плодове не спират да удивяват учените. В семките са открити вещества, способни да забавят процесите на стареене на генетично ниво. Едно от тях се нарича ресвератрол. Особено богати на него са винарските сортове кабарне.  Гроздето е една от надеждите на човечеството в борбата с раковите заболявания. Богато е на витамини С, Б и провитамин А, които укрепват нервната система, стените на кръвоносните съдове, костите, ноктите и имат благотворно влияние на зрението. Изобилието от калий тонизира сърдечния мускул, отделя излишните течности от организма. По тази причина гроздето и сокът му се препоръчват при високо кръвно, артрити, атеросклероза, подагра, камъни в бъбреците и жлъчката, след прекаран инфаркт. Хранителното съдържание на гроздето е много близо да това на кръвната плазма, затова са разработени диети с цел пречистване на организма. Това е плодът с най-високо съдържание на плодови захари – близо 25 процента. Глюкозата и фруктозата лесно се усвояват от организма и не натоварват панкреаса така, както обикновената захар. Сушените плодове, известни като стафиди, се използват за облекчаване на кашлицата.

     Освен зърната, за лечебни цели можем да използваме и специфичния сок, който се отделя при зарязването на клонките – наречен мъзга. Промиването на очите с тази течност повлиява ред очни заболявания.

    Любимите ни лозови сърми също са лечебни – листата прочистват стомашно-чревния тракт и подобряват тонуса на сърдечно-съдовата система. Настойката от листата е средство срещу възпалени венци. Виненият оцет е полезен при кожни проблеми, под формата на компреси има свойството бързо да сваля висока температура.

 

     Посетете секция БЛОГ-НОВИНИ на www.boralin.eu за още любопитни статии от света на билките!

 

 

Информация за билкови хранителни добавки

БОРАЛИН по рецепти на фитотерапевта

БОРИС НИКОЛОВ и неговата книга

РАСТЕНИЕТО УБИЕЦ НА ХОЛЕСТЕРОЛНИТЕ ПЛАКИ

тук: www.boralin.eu


В България се срещат 22 вида, но само един от тях е лечебен - Hypericum perforatum

прочети още

Каква е връзката на лечителите Петър Димков и Борис Николов с тези растения?

прочети още

Откъс от книгата на Николай МОСКОВ „Най-добрите български лечители” (със съкращения) публикувано в www.boralin.eu

прочети още

Дори без да го искаме, ежедневно сме подложени на билкова терапия

прочети още

Съвети на билкаря Борис Николов по време на епидемии

прочети още

Да видим какво ще намерим в градината и в супермаркета, за да потвърдим старата поговорка, че храната е най-доброто лекарство.

прочети още

То е основна съставка на опасна напитка, покорила Европа.

прочети още

Телешки рог срещу паразити и пепел от заешка кожа за сърцето. Как са се лекували българите преди Освобождението?

прочети още

Една от най-полезните подправки липсва на трапезата ни

прочети още

Заради кое растение Александър Велики завладява остров Сокотра?

прочети още

Повод за национална гордост е, че нашата страна е най-големият производител на…

прочети още

45 навършва тази година серията билкови хранителни добавки „Боралин”.

прочети още

Куркумата е не само кулинарно, но и лечебно растение. Подобрява работата на жлъчката и черния дроб.

прочети още

Народният лечител Борис Николов препоръчваше изобилие от ябълки в диетата

прочети още

Освен в България, Tribulus Terrestris присъства в народната медицина на различни световни култури. Особено популярна е в Индия, където се използва в лечебните практики на алтернативната медицина Аюрведа, а освен това е утвърдена и като мощен афродизиак.

прочети още

Честито на печелившите и очакваме да се свържете с нас на лично съобщение, за да разберете как можете да получите подаръците си.

прочети още

Поддържането на силен имунитет е важно не само през зимния сезон, когато върлуват грипове и настинки, но и през цялата година.

прочети още

Коледа наближава! Включи се в празничната ни игра от 7 до 26 декември 2020 и може да спечелиш СТРАХОТЕН ПОДАРЪК от серията билкови хранителни добавки Боралин - коледен пакет „Максимален ефект“ по избор! Последвай Фейсбук страницата ни, за да научиш повече.

прочети още

Единственото запазено интервю на фитотерапевта Б. Николов

прочети още

Tribulus terrestris е билка, позната у нас с имената трибулус, трабузан, кочи глави, чюнка и незабравимото „бабини зъби”. Турското име на растението, с което също е известно, е демирбозан. Билката с многото, и все шеговити, названия е сред най-изследваните растения през последните десетилетия.

прочети още

Откритията на Б. Николов са сензационни и през април 2007 в-к 24 часа излиза с материал на първа страница

прочети още

Кратки рецензии от корицата на третото издание "Растението убиец на холестеролните плаки"

прочети още

Излезе от печат най-новото трето допълнено издание на книгата "Растението убиец на холестеролните плаки" от Борис Николов

прочети още

Откъс от третото издание на книгата "Растението убиец на холестеролните плаки". Част "Анкета" представя интервюта и мнения от социалните мрежи на хора, съобщили за благоприятното влияние на препаратите "Боралин"

прочети още

Факсимилета на оригиналните протоколи от клинични изпитания на препаратите “Боралин”. Възможно е влошено качество на копирането, поради възрастта на някои от документите. За да разгледате, запишете фотокопието в твърдия диск на вашия компютър, след което отворете с предпочитаната програма за преглед на снимки и използвайте функция увеличаване (zoom).

прочети още