Ето в кое растение можем да прехвърлим болестта

Ето в кое растение можем да прехвърлим болестта

1 ноември 2021

 

     Ще ви разкажем за едно красиво и бодливо растение от семейството на розите, чиито плодове все още червенеят тук-там из есенната гора. Див трендафил, кучешки гюл, див гюл, шипок или обикновена шипка (Rosa canina). В нашата страна са известни 31 разновидности. От векове познаваме нейните лечебни и хранителни свойства. В древността са лекували скорбут, болести на стомаха, бъбреците и очите. Вярвало се е, че помага при ухапване от бясно куче. Старите българи са използвали шипката като универсално лекарство. В употреба влизали и плодовете, и тръните, и дървесината. С пепелта от клонките приготвяли мехлеми срещу псориазис. С трънче лекували брадавици и след манипулацията го връщали обратно на храста. Сеуверните българи от стари времена рязали пръчка с височината на болния и болестта се е прехвърляла в нея. Вярвало се е, че за да се излекувате от ечемик на окото е достатъчно само да поседите под шипков храст. По време на епидемиите от едра шарка магьосницата на селото гонела болестта като слагала мед и хляб под шипката и казвала заклинание. Младоженецът сваля булченското було задължително с шипкова клонка и го закача на шипков храст.

В наши дни официалната медицина установява, че мощното въздействие на този плод се дължи на високото съдържание на витамини, особено витамин-С, въглехидрати, органични киселини и минерални соли. Препоръчва се при възпаления на бъбреците, безсъние, хепатит и други чернодробни заболявания, диария, кървене на венците. Помага при диабет и сърдечно-съдови страдания.

Сред шведите е популярна витаминозната супа от шипки. Nyponsoppa е любим деликатес на Скандинавския полуостров. 250 г сух плод или 500 г пресен врят в 2 л вода, докато омекнат. Пасирайте и прецедете. Кипнете отново и добавете 50 г картофено нишесте, предварително. Поднася се охладена, с топка сметана или сладолед.

Ако не ви звучи добре, направете чай или консумирайте шипка в натурален вид. Две супени лъжици счукани плодчета в половин литър вода. Това можете да сторите и с цветовете. Те също се използват в ароматерапията и парфюмерията. Ако ги консумирате в суров вид, добре е да почистите семките.

Всяка есен народният лечител Борис Николов приготвяше така нареченото шипково вино - по половин кило плодчета и захар в 4 литра вода ферментират 2 седмици. Препоръчваше на жените, чиито съпрузи прекаляват с чашката, да го дават на мъжете вместо вино, може и да не забележат разликата.

Едно от малкото полезни сладки изкушения е шипковият мармалад. Предлагайте го на децата вместо вредния течен шоколад, ще им хареса повече.

Този плод, под всякаква форма, чудесно се съчетава с хранителна добавка Боралин-имун, с цел укрепване на имунната система или в полза на сърдечно-съдовата система с Боралин-5.

   


Откъс от книгата на Николай МОСКОВ „Най-добрите български лечители” (със съкращения) публикувано в www.boralin.eu

прочети още

Единственото запазено интервю на фитотерапевта Б. Николов

прочети още

Откъс от третото издание на книгата "Растението убиец на холестеролните плаки". Част "Анкета" представя интервюта и мнения от социалните мрежи на хора, съобщили за благоприятното влияние на препаратите "Боралин"

прочети още

Най-известната рецепта на фитотерапевта Петър Димков.

прочети още

В България се срещат 22 вида, но само един от тях е лечебен - Hypericum perforatum

прочети още

Каква е връзката на лечителите Петър Димков и Борис Николов с тези растения?

прочети още

Дори без да го искаме, ежедневно сме подложени на билкова терапия

прочети още

Съвети на билкаря Борис Николов по време на епидемии

прочети още

Да видим какво ще намерим в градината и в супермаркета, за да потвърдим старата поговорка, че храната е най-доброто лекарство.

прочети още

То е основна съставка на опасна напитка, покорила Европа.

прочети още

Яжте лозови сърми за здраво сърце, за добро зрение плакнете очите с мъзга от зарязаната асма

прочети още

Телешки рог срещу паразити и пепел от заешка кожа за сърцето. Как са се лекували българите преди Освобождението?

прочети още

Една от най-полезните подправки липсва на трапезата ни

прочети още

Заради кое растение Александър Велики завладява остров Сокотра?

прочети още

Повод за национална гордост е, че нашата страна е най-големият производител на…

прочети още

45 навършва тази година серията билкови хранителни добавки „Боралин”.

прочети още

Куркумата е не само кулинарно, но и лечебно растение. Подобрява работата на жлъчката и черния дроб.

прочети още

Народният лечител Борис Николов препоръчваше изобилие от ябълки в диетата

прочети още

Освен в България, Tribulus Terrestris присъства в народната медицина на различни световни култури. Особено популярна е в Индия, където се използва в лечебните практики на алтернативната медицина Аюрведа, а освен това е утвърдена и като мощен афродизиак.

прочети още

Честито на печелившите и очакваме да се свържете с нас на лично съобщение, за да разберете как можете да получите подаръците си.

прочети още

Поддържането на силен имунитет е важно не само през зимния сезон, когато върлуват грипове и настинки, но и през цялата година.

прочети още

Коледа наближава! Включи се в празничната ни игра от 7 до 26 декември 2020 и може да спечелиш СТРАХОТЕН ПОДАРЪК от серията билкови хранителни добавки Боралин - коледен пакет „Максимален ефект“ по избор! Последвай Фейсбук страницата ни, за да научиш повече.

прочети още

Tribulus terrestris е билка, позната у нас с имената трибулус, трабузан, кочи глави, чюнка и незабравимото „бабини зъби”. Турското име на растението, с което също е известно, е демирбозан. Билката с многото, и все шеговити, названия е сред най-изследваните растения през последните десетилетия.

прочети още

Откритията на Б. Николов са сензационни и през април 2007 в-к 24 часа излиза с материал на първа страница

прочети още

Кратки рецензии от корицата на третото издание "Растението убиец на холестеролните плаки"

прочети още

Излезе от печат най-новото трето допълнено издание на книгата "Растението убиец на холестеролните плаки" от Борис Николов

прочети още

Факсимилета на оригиналните протоколи от клинични изпитания на препаратите “Боралин”. Възможно е влошено качество на копирането, поради възрастта на някои от документите. За да разгледате, запишете фотокопието в твърдия диск на вашия компютър, след което отворете с предпочитаната програма за преглед на снимки и използвайте функция увеличаване (zoom).

прочети още