Защо лястовицата обича бъз?

Защо лястовицата обича бъз?

3 ноември 2021

Защо лястовицата обича бъз?

Когато краят на лятото наближава, прелетните птици се готвят за дългия полет на юг. Знаете ли какво похапват преди старта? Плодчета полски бъзак, който ще им даде сили за голямото изпитание.

Днес ще приготвим легендарния сироп от полски бъзак. В последно време това растение нашумя като мощно средство за подсилване на имунната система и пречистване на кръвта, заговори се и за противотуморното му въздействие.

Полският бъз, наричан още бъзак, е нисък храст и трябва да го различаваме от черния бъз, който е дърво. Краят на август, началото на септември е периодът, в който плодовете са напълно узрели.  Изронваме ситните черни плодчета, като внимаваме да няма зелени, защото са отровни! Народният лечител Петър Димков препоръчва следната рецепта: в буркан от 5 литра се редят 1 ред зърна на дебелина 2 см, 1 ред ситна захар и така догоре, като най-горният пласт е захар с дебелина няколко см, за да няма вкисване. Вместо капак, да се върже с марля. Оставете няколко дни на слънце, докато захарта се стопи. След това прецедете и налейте в бутилки. Пийте по 1 супена лъжица преди закуска, а за децата - по 1 чаена. По същия начин се приготвя и сиропът от дървесната разновидност на бъза. Вместо вредната захар, за направата на екстракта може да се използва мед. Не бързайте да изхвърлите изцедените плодове - залейте ги с вода и оставете двайсетина дни леко да ферментират. Прецедете и ще получите така нареченото бъзаково вино, което се пие по 50 мл преди хранене.

Ако ви се струва сложно да приготвите сироп, подобен ефект имат и сушените плодчета. Приемат се сутрин по 10 до 20 броя.

Разкрихме тайната на дългия полет на прелетните птици. Ние обаче оставаме тук и трябва да подготвим имунната система за тежката зима. Имайте предвид, че полският бъзак е мощна билка и в никакъв случай не трябва да се прекалява с нея. Подобни са свойствата на неговия братовчед – дървесният черен бъз. Трябва да се прави ботаническа разлика между двете растения, въпреки сходните наименования. Дървесната разновидност има далеч по-меко действие и е разрешена за влагане в хранителни добавки и сиропи. Такъв продукт например е Боралин-имун. Особеното при него е, че е единственият на пазара сироп от дървесен черен бъз, без захар. Вместо това е подсладен с екстракт от перуанската билка стевия.


Откъс от книгата на Николай МОСКОВ „Най-добрите български лечители” (със съкращения) публикувано в www.boralin.eu

прочети още

Единственото запазено интервю на фитотерапевта Б. Николов

прочети още

Откъс от третото издание на книгата "Растението убиец на холестеролните плаки". Част "Анкета" представя интервюта и мнения от социалните мрежи на хора, съобщили за благоприятното влияние на препаратите "Боралин"

прочети още

Прадедите ни сваляли булото на младоженката с шипков клон. Шведите ядат супа от шипки. Любима рецепта на фитотерапевта Борис Николов за шипково вино.

прочети още

В България се срещат 22 вида, но само един от тях е лечебен - Hypericum perforatum

прочети още

Каква е връзката на лечителите Петър Димков и Борис Николов с тези растения?

прочети още

Дори без да го искаме, ежедневно сме подложени на билкова терапия

прочети още

Съвети на билкаря Борис Николов по време на епидемии

прочети още

Да видим какво ще намерим в градината и в супермаркета, за да потвърдим старата поговорка, че храната е най-доброто лекарство.

прочети още

То е основна съставка на опасна напитка, покорила Европа.

прочети още

Яжте лозови сърми за здраво сърце, за добро зрение плакнете очите с мъзга от зарязаната асма

прочети още

Телешки рог срещу паразити и пепел от заешка кожа за сърцето. Как са се лекували българите преди Освобождението?

прочети още

Една от най-полезните подправки липсва на трапезата ни

прочети още

Заради кое растение Александър Велики завладява остров Сокотра?

прочети още

Повод за национална гордост е, че нашата страна е най-големият производител на…

прочети още

45 навършва тази година серията билкови хранителни добавки „Боралин”.

прочети още

Куркумата е не само кулинарно, но и лечебно растение. Подобрява работата на жлъчката и черния дроб.

прочети още

Народният лечител Борис Николов препоръчваше изобилие от ябълки в диетата

прочети още

Освен в България, Tribulus Terrestris присъства в народната медицина на различни световни култури. Особено популярна е в Индия, където се използва в лечебните практики на алтернативната медицина Аюрведа, а освен това е утвърдена и като мощен афродизиак.

прочети още

Честито на печелившите и очакваме да се свържете с нас на лично съобщение, за да разберете как можете да получите подаръците си.

прочети още

Поддържането на силен имунитет е важно не само през зимния сезон, когато върлуват грипове и настинки, но и през цялата година.

прочети още

Коледа наближава! Включи се в празничната ни игра от 7 до 26 декември 2020 и може да спечелиш СТРАХОТЕН ПОДАРЪК от серията билкови хранителни добавки Боралин - коледен пакет „Максимален ефект“ по избор! Последвай Фейсбук страницата ни, за да научиш повече.

прочети още

Tribulus terrestris е билка, позната у нас с имената трибулус, трабузан, кочи глави, чюнка и незабравимото „бабини зъби”. Турското име на растението, с което също е известно, е демирбозан. Билката с многото, и все шеговити, названия е сред най-изследваните растения през последните десетилетия.

прочети още

Откритията на Б. Николов са сензационни и през април 2007 в-к 24 часа излиза с материал на първа страница

прочети още

Кратки рецензии от корицата на третото издание "Растението убиец на холестеролните плаки"

прочети още

Излезе от печат най-новото трето допълнено издание на книгата "Растението убиец на холестеролните плаки" от Борис Николов

прочети още

Факсимилета на оригиналните протоколи от клинични изпитания на препаратите “Боралин”. Възможно е влошено качество на копирането, поради възрастта на някои от документите. За да разгледате, запишете фотокопието в твърдия диск на вашия компютър, след което отворете с предпочитаната програма за преглед на снимки и използвайте функция увеличаване (zoom).

прочети още